مقدمه
تماس با حرارت و اکسیژن باعث شروع واکنش های رادیکالی بر روی زنجیره پلیمری میشود. این واکنش ها درنهایت به تخریب پلیمر منتهی می شود. تخریب در پلیمرها به شیوه های مختلفی ظاهر می شود. کاهش براقیت و شفافیت، زردشدگی، بوجود آمدن ترک های سطحی و بوی بد. اکسیداسیون همچنین باعث کاهش خواص مکانیکی می شود. از این رو استفاده از ترکیباتی که فرآیند اکسیداسیون را در پلیمرها به تعویق اندازد لازم به نظر می رسد. به این دسته از ترکیبات آنتی اکسیدان ها گفته می شود.
مکانیسم عمل اکسیداسیون
رادیکال های آزاد تولید شده به سرعت با اکسیژن هوا واکنش داده و پروکسی رادیکال ها را تولید می کنند. این پروکسی رادیکال ها ممکن است دوباره با زنجیر پلیمری واکنش داده و هیدروپروکسیدها را تولید کند. در مواجه با حرارت یا نور هیدروپروکسیدها تجزیه شده و واکنش زنجیری را مجدد آغاز می کنند (شکل 1).
شکل 1- سیکل تخریب و پایدارسازی
انواع آنتی اکسیدان و نحوه عملکرد آنها
آنتی اکسیدان ها باعث توقف واکنش رادیکالی زنجیری می شوند. در طی این فرآیند آنتی اکسیدان ها مصرف می شوند.
آنتی اکسیدان های نوع اول
تاثیر آنتی اکسیدانهای نوع اول بر اساس واکنش با رادیکال های پلیمری حاوی اکسیژن است که در حین واکنش تخریب خود اکسیدشوندگی ایجاد می شوند. این ترکیبات رادیکال های حاوی اکسیژن را به رادیکال هایی غیرفعال یا با فعالیت کم تبدیل می کنند. (1) نشاندهنده واکنش های آنتی اکسیدان (AH) با رادیکال های اکسیژن است.
علت اصلی استفاده از آنتی اکسیدان های نوع اول پایدارسازی حرارتی پلیمر در دراز مدت در دماهای پایین است. البته برحسب نوع و میزان فعالیت، قادر به پایدارسازی پلیمر در حرارت های بالا نیز هستند.
آنتی اکسیدان های فنولی
بیشترین مصرف را در میان آنتی اکسیدان های اولیه دارد. مکانیسم عمل فنول، واکنش با رادیکال های اکسیژن است. آنها رادیکال های فعال پراکسیدی را به گونه غیرفعال رادیکال های فنوکسیل تبدیل می کنند. میزان تاثیرگذاری آنتی اکسیدان های فنولی بسته به تعداد گروههای فنولی و ممانعت فضایی این گروهها است.
آمین ها با ممانعت فضایی
این دسته از آنتی اکسیدان ها به منظور پایدارسازی پلیمر در دماهای پایین در دراز مدت استفاده میشوند. تفاوت آنها با نوع فنولی، کاهش خواص پلیمر با زمان است. شکل 2 این تفاوت را نشان می دهد. در هنگام استفاده از آنتی اکسیدان های فنولی خواص مکانیکی تا زمان مصرف کامل آنتی اکسیدان بدون تغییر می ماند ولی پس از مصرف کامل آن، خواص مکانیکی به شدت افت پیدا میکند در صورتی که آنتی اکسیدان ها با ممانعت فضایی بالا، باعث کاهش خواص مکانیکی پلیمر به مرور زمان میشود.
شکل 2 – تفاوت نحوی عملکرد آنتیاکسیدانهای فنولی و آمینی با ممانعت فضایی بر خواص مکانیکی پلیپروپیلن با زمان
آمین های آروماتیک
این ترکیبان هیدروژن دهنده بسیار قوی هستند و به این واسطه می تواند واکنش زنجیری رادیکالی را متوقف کنند. استفاده از آنها به علت تولید ترکیبات آزو، ممکن است باعث تغییر رنگ محصول شود. بنابراین مصرف آنها به لاستیک های حاوی کربن بلک و جاهایی که تغییر رنگ در آن مسئله ای نباشد، محدود میشود.
هیدروکسی آمین ها
هیدورکسی آمینها، آنتی اکسیدان های چند منظوره هستند. آن ها هم می توانند با رادیکال های کربن واکنش داده و هم به عنوان عامل تجریه هیدروپروکسیدها عمل کنند. آنها حتی در دماهای پایین هم به خوبی عمل کرده و تاثیر منفی بر روی رنگ نمیگذارند. به همین خاطر در جایی که عدم تغییر رنگ مورد اهمیت است از این دسته از آنتی اکسیدان ها استفاده میشود. به طور معمول این دسته از آنتی اکسیدان ها با آمین های با ممانعت فضایی استفاده می شوند.
آنتی اکسیدان های نوع دوم
موادی که قادر هستند با هیدروپروکسیدها بدون تولید رادیکال های فعال واکنش دهند، آنتی اکسیدان های نوع دوم نامیده می شوند. به طور مشخص این دسته از آنتی اکسیدان ها شامل ترکیبات فسفیت، فسفونیت و سولفور است. ترکیبات سولفور در دمای اتاق بسیار فعال هستند در جایی که ترکیبات فسفیت و فسفونیت در دماهای بالا فعال می شوند. میزان فعالیت آنتی اکسیدان های فسفیتی و فسفونیتی محدود به دمای فرآیند است.
در صورتی که آنتی اکسیدان های نوع دوم همراه با نوع اول مصرف شوند، آنتی اکسیدان های نوع دوم با تجزیه هیدروپراکسیدها به ترکیبات غیر رادیکالی و جلوگیری از تشکیل رادیکال های جدید باعث کاهش مصرف آنتی اکسیدان های نوع اول میشوند. به همین علت استفاده از این دو نوع آنتی اکسیدان باعث اثر هم افزایی میشود.
فسفیت ها و فسفونیت ها
ترکیبات آلی فسفور (III) تجزه کننده قوی هیدروپروکسیدها است. آنها با هیدروپراکسیدها واکنش داده و به فسفات ها تبدیل می شوند. فسفیت های آروماتیک با ممانعت فضایی می توانند به عنوان ترکیبات آنتی اکسیدان متوقف کننده شکست زنجیر پلیمری مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر این فسفیت ها قادرند تا با باقیمانده کاتالیستهای فلزی نیز واکنش دهند. این دسته از آنتی اکسیدانها به هیدرولیز حساس هستند و هرچه قدر میزان فعالیت آنها افزایش یابد این حساسیت نیز افزایش میابد. میزان عملکرد دراز مدت این دسته از آنتی اکسیدان ها به علت اینکه قادر به واکنش سریع با اکسیژن نیستند، بسیار کم است. آنها عمدتا با آنتیاکسیدان های فنولی استفاده می شوند و استفاده از آنها باعث کاهش تغییر رنگ می شود. ترکیبات اسیدی حاصل از واکنش آنها ممکن است باعث خوردگی اکسترودر شود.
لاکتون ها
این دسته از آنتی اکسیدانها با رادیکالهای کربن واکنش میدهند. این امر باعث میشود که واکنش رادیکالی زنجیری در مراحل اولیه متوقف شود و زنجیر پلیمری به صورت کامل ترمیم شود. مشکل استفاده از این دسته از آنتی اکسیدانها این است که در دماهای بالا و در بازه بسیار باریک دمایی فعال میشوند. این مطلب کاربرد لاکتونها را به عنوان آنتی اکسیدان محدود کرده است. مهمترین مزیت لاکتونها فعال ماندن حتی در سختترین شرایط فرآیندی است.
نتیجه گیری
- اتنخاب آنتی اکسیدان مناسب بستگی به شرایط فرآیند و نوع کاربرد محصول دارد.
- آنتی اکسیدانهای نوع اول برای کاربردهایی استفاده میشوند که نیاز است محصول در مدت طولانی تحت تنشهای حرارتی باشد (دراز مدت).
- آنتی اکسیدانهای نوع دوم برای پایدارسازی پلیمر تحت دمای بالا در حین فرآیند استفاده میشوند.
- آنتی اکسیدانهای نوع اول عمدتا به همراه آنتیاکسیدانهای نوع دوم استفاده میشوند.
- در هنگام انتخاب آنتی اکسیدانهای نوع اول باید به شرایط سرویسدهی محصول توجه نمود. برای مثال درصورتی که محصول در تماس با آب است، باید خواص مهاجرتی و مقاومت هیدرولیز آنتی اکسیدان مورد توجه قرار گیرد.
گردآورنده: دکتر مسعود خبازیان
منابع
- Ehrenstein GW and Pongratz S. Resistance and Stability of Polymers: Hanser Publications, 2013
- BASF Booklet_ Additives for adhesives and sealants https://www.dispersions-pigments.basf.com/portal/load/fid793202/Brochure_%20Additives%20for%20Adhesives%20and%20Sealants.pdf.
دیدگاه خود را در میان بگذارید