بسیاری از مردم بهشدت به کمال گرایی خود پایبندند و تا جایی که از آن شری حاصل نشود کمال گرایی خود را بهعنوان یک فضیلت میستایند. ولی این رویه مشکلساز است و بررسیهای فراوانی که بهطور جداگانه در دانشگاه بریتیش کلمبیا و دانشگاه تهران انجام شده، نشان میدهد که کمالگرایی موجب افسردگی، اضطراب و مسائل بهداشت روانی فراوانی میشود.
برای مقابله با کمال گرایی باید بفهمید که چه زمانی این کمال گرایی شما را عقب نگه داشته است. این کار دشواری است، چون معمولا تمایلات کمالگرایانه زیر نقاب سخت کوشی و اشتیاق پنهان میشوند.
«تال بن شاهار» (Tal Ben-Shahar) میگوید که باید ذهنیت خود را از کمالگرایی به مطلوبگرایی (optimalist) تغییر دهید. افراد مطلوبگرا فقط بهاندازهای که برای موفقیت کافی است، تلاش میکنند و در رسیدن به اهداف خود، انعطافپذیری، قابلیت تغییر و توانایی سازگاری بیشتری نسبت به افراد کمالگرا دارند.
تغییر رویکرد از کمالگرایی به مطلوبگرایی موجب میشود که شادتر باشید و بهره وری بیشتری داشته باشید. ابتدا باید نشانههای کمالگرایی که شما را عقب نگه داشته است، شناسایی کنید. سپس باید بهدنبال آن دسته از نشانههای کمالگرایی باشید که از کنترل شما خارج شدهاند.
۱. میدانید کمال گراییتان مسئلهساز است، ولی فکر میکنید این بهایی است که باید برای موفقیت بپردازید
گاهی واقعا باید به خودتان فشار بیاورید تا به موفقیت برسید. وقتی کمالگراییتان از کنترل خارج میشود، به کارهایتان برچسب سختکوشی میزنید تا درد و رنج غیرضروریای را که متحمل میشوید توجیه کنید. ولی اشتباه نکنید، کمالگرایی موجب مبارزه و تقلایی غیرضروری و بیهوده میشود. اگر بتوانید کمالگراییتان را کنترل کنید، با تلاش و زحمت کمتر، کارهای بیشتری را انجام خواهید داد.
۲. در مقابل بازخوردها حالت تدافعی میگیرید
افراد کمالگرا به شدت به آنچه دیگران در مورد آنها فکر میکنند، اهمیت میدهند و این مسئله باعث میشود که پذیرش بازخورد برایشان دشوار باشد. حتی بازخوردهای مفیدی که بهخوبی بیان شده نیز برای آنها آزاردهنده است. شاید شما نیز قبل از اینکه حتی متوجه شوید که با بازخورد ارائهشده مخالف هستید یا نه، بلافاصله حالت تدافعی میگیرید. این واکنش خودکار و طبیعی شماست. شما بهعنوان فردی کمالگرا بهطور طبیعی تمایل شدیدی به رسیدن به موفقیت دارید. ولی باید با این حقیقت کنار بیایید که بازخورد (حتی بازخوردهای بیرحمانه) در نهایت موجب بهبود کار شما میشود. اگر بازخورد دیگران را بپذیرید، به شما کمک میکند که به کمال نزدیکتر شوید.
۳. باوجود اینکه انتقاد دیگران را تحمل نمیکنید، خودتان از دیگران انتقاد میکنید
افراد کمالگرا با وجود ناتوانی در پذیرش انتقاد، از دیگران انتقاد میکنند. آنها همیشه خود را با دیگران مقایسه میکنند، بنابراین تحقیرکردن طرف مقابل، بهویژه اگر آن فرد تهدیدی برای آنها به شمار برود، احساس خوبی به آنها میدهد. البته همیشه دلیل انتقاد آنها این مسئله نیست. گاهی کمالگرایان به این دلیل از دیگران انتقاد میکنند که عملکرد آنها را با همان استانداردهای دستنیافتنیِ عملکرد خودشان، میسنجند.
ادامه دارد…..
منبع: چطور
دیدگاه خود را در میان بگذارید