یادداشت 235 درصد اختلاف قیمت پایه PVC در هفت ماه اول امسال

تلاطمات ارزی داخلی در کنار نوسانات زیاد در قیمت جهانی بر اثرهمه گیری ویروس کرونا خریدارن پی وی سی را با چالش های جدیدی مواجه کرده است؛ به‌طوری‌که با کاهش قیمت جهانی در ابتدای همه گیری ویروس، موج فزاینده قیمت ها به علت اورهال پی وی سی سازان جهانی در کنار کشمکش های سیاسی آمریکا و چین قیمت جهانی رزین پی وی سی را در اکتبر 2020 به اوج خود رساند.

در مهر ماه جمعا 39 هزار تن پی وی سی در 4 گرید در بورس کالای ایران عرضه شد که از این بین  92 درصد عرضه ها با تقاضایی معادل 132 درصد به ارزش 818 میلیارد تومان معامله شد. مقدار میانگین رقابت 4 درصد و مقدار ریالی آن 29 میلیارد تومان بود.

عرضه (تن ) تقاضا (تن) معامله (تن) ارزش ریالی بازار(هزار ریال) ارزش ریالی رقابت (هزار ریال)
38,941 51,526 35,715 8,179,351,659 290,692,253
100% 132% 92% 3.68%

روند هفتگی معاملات

دلار نیمایی در مهر ماه هر چند از میان راه دستخوش تغییر از میانگین هفتگی به میانگین ماهیانه شد اما در این ماه 2354 تومان یعنی 11 درصد افزایش پیدا کرد. آخرین قیمت دلار نیمایی برای معاملات مهر ماه 236733 ریال بود.

  قیمت جهانی به علت تعمیرات اساسی پی وی سی سازان بزرگ مانند فورموسا و تنش سیاسی بین آمریکا و چین و همچنین کمبود رزین پی وی سی در منطقه خاورمیانه با شیب تندی 14 درصد در مهرماه افزایش پیدا کرد بطوریکه قیمت جهانی گرید 65 با 128 دلار افزایش ماهیانه به 1059 دلار در هر تن رسید.

میانگین عرضه با توقف اظطراری پتروشیمی اروند و همچنین 5 هفته شدن معاملات این ماه بر روی عدد 7800 تن قرار گرفت. 82 درصد عرضه ها به صورت سلف و فقط 18 درصد به صورت تحویل فوری عرضه شد. 

گرید S65 گران و کم رمق

92 درصد از 35 هزار تن عرضه S 65 معامله شد قیمت پایه 65 با 5900 تومان افزایش نسبت به هفته آخر شهریور 31 درصد رشد داشته است. این در حالی است که با اوج گیری قیمت دلار بازار آزاد و قیمت جهانی معامله در بازار آزاد کاهش قابل توجهی داشته است و رغبت و کشش قیمتی برای خرید با قیمت های حاشیه بازار بسیار کم است.

اتفاقات بازار

   اتفاق ویژه این ماه عرضه 260 تن گرید S70 توسط پتروشیمی آبادان بود که صد درصد آن معامله شد. از مدار خارج شدن موقت پتروشیمی اروند و بازگشت آن در هفته آخر مهر، در کنار تداوم اعتراضات چندین ساله به کیفیت و کمیت گرید اس 57 آبادان که ظاهرا جزئی جدایی ناپذیر از این گرید شده، از دیگر اتفاقات بازار پی وی سی بود.

نکته مبهم بازار

روند قیمت گذاری توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی از نکات مبهم این روزهای بازار پی وی سی است به‌طوری‌که بر اساس محاسبات این دفتر، قیمت جهانی رزین پی وی سی، گران تر از قیمت پلی اتیلن محاسبه شده در حالیکه این یک روند غیر منطقی است و همیشه قیمت جهانی پلی اتیلن گران‌تر از پی وی سی بوده است.

احتمالا با رویکردی سخت‌گیرانه توسط دفتر توسعه، بازار صادراتی منطقه‌ای که بالاترین قیمت در بین بازارهای جهانی را دارا باشد مبنای قیمت‌گذاری پی وی سی است در حالی که برای پلیمرهای دیگر، این دفتر با نرمش بیشتری به محاسبه قیمت پایه می پردازد.

هر چه هست این روزها که بر خلاف بازار پلی پروپیلن شیمیایی و نساجی خوشبختانه خریدارن پی وی سی دست از رقابت سنگین کشیده اند اما قیمت پی وی سی خارج از عرف و کشش برای بازار ایران است.

مجید کرباسی زاده

عضو هیات مدیره انجمن پلیمر استان اصفهان

منابع

  • سایت بورس کالای ایران
  • سایت ویکی پلاست
  • سایت انجمن ملی پلیمر ایران

 

دیدگاه خود را در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *