پتروشیمی

یادداشت: بازار پی وی سی در شهریور ماه | افزایش بی رویه قیمت ها

در حالیکه التهاب و افزایش مکرر قیمت ها ده ماه است دست از سر بازار پی وی سی برنمی دارد این روند فرسایشی باعث یاس و نا امیدی در تولید کنندگان محصولات پایین دستی شده است. در شهریور ماه علی رغم رنگ باختن رقابت های بالا در رینگ بورس افزایش روزانه قیمت دلار نیمایی و به اوج رسیدن قیمت جهانی مهمترین بازیگران و محرک در این بازار بودند.

در شهریور ماه جمعا 42216 تن پی وی سی در 3 گرید عرضه شد که برای عرضه های فوق 39633 تن تقاضا معادل 94 درصد عرضه ها ثبت شد. در این میان 32014 تن پی وی سی معادل 76 درصد عرضه ها با رقابتی نزدیک به 5 میلیارد و 500 میلیون تومان با میانگین رقابت 1 درصد معامله شد. نتیجه آنکه در مقایسه با ماه قبل  با افزایش بی رویه قیمت پایه  میانگین درصد تقاضا 18 درصد ، میانگین رقابت 2 درصد  و میانگین  معاملات 7 درصد  نسبت به مرداد کاهش یافته است.

روند هفتگی معاملات:

دلار نیمایی که در هفته آخر مرداد به عدد 188198 ریال رسیده بود در شهریور ماه  با رشد 13 درصدی کار خود را با 194433 ریال آغاز کرد و در هفته آخر با 213192 ریال به کار خود پایان داد. با توجه به نوسانات دلار در ماه جاری افزایش قیمت دلار نیمایی برای فعالین بازار و ورود به کانال 22 هزار تومان و بالاتر در هفته های آتی دور از ذهن نیست.

قیمت‌های جهانی که در ماه های گذشته با یک شیب ملایم چهره‌ای افزایشی به خود گرفته بود در شهریور ماه رکورد های قبلی خود را پشت سر گذاشت و در کنار افزایش پیوسته دلار نیمایی محرک اصلی افزایش قیمت پایه بود  بطور مثال قیمت جهانی گرید 65 که در هفته آخر مرداد 815 دلار بود با رشد 14 درصدی در هفته آخر ماه شهریور به عدد 931 دلار رسید. البته این محاسبه قیمت توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی انجام شده است و میانگینی از قیمت بازارهای جهانی است که فرمول محاسبه آن برای تولیدکنندگان پایین دستی مشخص نیست.

میانگین عرضه در این 4 هفته روی عدد 10554 تن بسته شد که از این میان 5645 تن معادل 13 درصد عرضه ها به صورت تحویل فوری و 36571 تن معادل 87 درصد به صورت سلف عرضه شدند.

معاملات در هفته اول با تقاضایی معادل 130 درصد به طور میانگین1.4 درصد رقابت، در هفته دوم با 125 درصد تقاضا به طور میانگبن 1.6درصد رقابت، هفته سوم با 83 درصد تقاضا به طور میانگبن 0.1 درصد رقابت ، هفته چهارم با 40 درصد تقاضا به طور میانگین 0 درصد رقابت بود. در محاسبات این بخش معاملات سامانه مچینگ به آمار معاملات تالار اصلی اضافه شده است.

گرید S65  : 19 درصد افزایش قیمت طی یکماه

با توجه به افزایش 31919 ریالی قیمت پایه 65S از هفته اول تا هفته آخر مرداد، 74 درصد عرضه‌های این گروه کالایی معامله شد به طوری‌که قیمت پایه از 166562 ریال در هفته اول به 198481 ریال در روز 30 شهریور رسید. باتوجه به افزایش هفتگی قیمت پایه، قیمت میانگین معاملات هفتگی در هفته اول به عدد 169079 ریال رسیده بود که با افزایش مجدد قیمت پایه وارد کانال 19 هزار تومان شد و به عدد 192024 ریال در هفته آخر معاملات رسید.

قیمت میانگین معاملات این گرید در شهریور ماه 173981 ریال بوده است.  در کنار افزایش 19 درصدی قیمت پایه نکته مهم در مورد S65 کمبود عرضه نقدی (تحویل فوری) این گرید در معاملات بورس کالا مانند ماه های گذشته بود به‌طوری‌که از 38269 تن S65 عرضه شده در ماه جاری فقط 3677 تن معادل 10 درصد عرضه‌ها تحویل فوری بوده است که عرضه نقدی پتروشیمی آبادان باعث بهبود اوضاع تحویل نسبت به ماه های قبل بوده است ضمن اینکه تحویل حواله های پتروشیمی اروند با کندی انجام می‌شود.

اتفاقات بازار/فرسایشی شدن التهاب و  یاس نا امیدی از آینده نامعلوم

هر چند بر خلاف معاملات PP فیلم و PET و PP نساجی در شهریور ماه  از رقابت های بالا در بازار پی وی سی خبر نبود ولی در کنار پرواز هفتگی قیمت های پایه  افزایش روز افزون قیمت دلار در کشور و بوجود آمدن انتظارات تورمی  باعث سردرگمی تولید کنندگان شده است به طوری در شرایط عدم قطعیت امکان برنامه ریزی برای آینده از بین رفته است و با جا ماندن تولید کنندگان از تورم افسارگسیخته  میزان موجودی های انبار مواد اولیه و کالا به کمترین میزان خود رسیده است و در این بین هنوز  هستند سود جویانی که از این آشفته بازار و ضعف یا اعمال نظارت های دستوری استفاده میکنند و در حاشیه بازار با افزایش اختلاف قیمت بورس و بازارسیاه  برای خود از این نمد کلاه رنگین میبافند ذکر این نکته شاید خالی از لطف نباشد که مقدار تفاوت اشاره شده در بالا برای هر کیلو  مواد پی وی سی بین 6 تا 7 هزار تومان است.

نویسنده: مجید کرباسی زاده

منابع:

  سایت بورس کالای ایرانhttps://www.ime.co.ir/

  سایت ویکی پلاستhttps://wikiplast.ir/

    سایت انجمن ملی پلیمرhttp://inpia.ir/

 

دیدگاه خود را در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *