مهمترین رویداد تجاری کشور برای ۳روز فعالیت، آشنایی تجار و عقد قرارداد و معامله آغاز بهکار کرد. اکسپو۲۰۲۳ تهران، مانند بزرگترین رویداد تجاری کشورهای دیگر است که در نمونههای بینالمللی، افتتاحیههایی پرزرق و برق دارد. در ایران نیز مجللترین سالن همایش کشور به این کار اختصاص یافت و عالیرتبهترین مقام اجرایی کشور در آن به ایراد سخنانی پرداخت.
ابراهیم رئیسی در آیین گشایش این نمایشگاه هم از اقتصاد و تجارت گفت و هم از سیاست و از عملکرد دولت خود دربرابر حاضران بینالمللی این نشست دفاع کرد؛ صادرات دولتش را رکوردزنی ۴۰ساله خواند و از این مساله خبر داد که با وجود تحریمها چنان پیشرفت کردهایم که هنگامی که مقامهای دیگر کشورها از ایران بازدید میکنند دچار شگفتی میشوند. او بار دیگر مساله غفلت دولتهای پیشین از برخی بازارها را مطرح کرد و از پیروزی خود در این عرصه سخن گفت.
همچنین با اشاره به برجام، رفتار طرفهای مقابل ایران را به عهدشکنی تعبیر کرد و از سیاست متین ایران در این زمینه تقدیر کرد، با اینوجود مانند همیشه شعار دولت را مطرح کرد مبنیبر اینکه اقتصاد و تجارت کشور را به سیاست و تحریم گره نخواهیم زد.
او همچنین از نقش مهم دفاتر تجاری در توسعه امر تجارت سخن گفت و شناسایی ظرفیتهای تجاری کشورها را از جمله کمکهای موثر آنها به ارتقای سطح تجارت در کشور دانست.
اما متولی تجارت کشور، علیرضا پیمانپاک، تنها چهرهای بود که پس از سرشماری افراد و کشورهای حاضر در نشست و تاکید دوباره بر همان سیاست دوستی با کشورهای همسایه و از این دست سخنان، به بخشخصوصی و مشخصا اتاق بازرگانی اشاره مستقیم کرد و گفت بخشخصوصی بهویژه اتاقهای مشترک بازرگانی همکاری بسیار خوبی را انجام دادند و فعالانه حضور پیدا کردند و بر همین اساس بسیاری از نشستهای تجاری از سوی اتاقها برنامهریزی شدهاست.
رکوردزنی ایران با وجود بدعهدی رقبا
رئیسجمهور با بیان اینکه دولت سیزدهم با ثبت بیش از ۵۰میلیارد دلار صادرات یک رکورد ۴۰ساله ثبت کردهاست، از فعالشدن دفاتر بازرگانی ایران در سایر کشورها برای معرفی هرچه بهتر توانمندیهای علمی و اقتصادی جمهوریاسلامی ایران خبر داد.
به گزارش «ایرنا» سیدابراهیم رئیسی در آیین گشایش پنجمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران در محل سالن اجلاس سران گفت: بیش از هزار بازرگان و فعال اقتصادی و مسوولان اقتصادی کشورهای منطقه و خارج از منطقه از این رویداد بازدید خواهند کرد و این رویداد مهم سبب ارتباط اقتصادی و تجاری بین ایران و دیگر کشورها شده و سطح روابط تجاری و اقتصادی ارتقا خواهد یافت.
رئیسجمهور با بیان اینکه ایران به صنعت نفت بیشتر شناختهشده و دیگر توانمندیهای کشور مورد غفلت واقع شدهبود، اظهار کرد: دولت سیزدهم با عمده کشورهایی که ارتباط دارد، سطح روابط تجاری و اقتصادی خود را از وضع فعلی ارتقا خواهد داد. رئیسی نخستین گام برای توسعه روابط تجاری را شناخت توانمندیها و ظرفیتها دانست و اظهار کرد: ابتدا باید ظرفیتها شناخته شود و ظرفیت دیگر کشورها نیز باید برای بازرگانان ایرانی شناخته شود.
او یکی از وظایف مهم دفاتر بازرگانی را معرفیکردن توانمندیها و ظرفیتهای تجاری و اقتصادی ایران به فعالان اقتصادی سایر کشورها برشمرد و افزود: در این دوره تلاش شده با فعالکردن این دفاتر، این ماموریت پیگیری شود.
رئیسجمهور برگزاری «ایران اکسپو» را زمینه خوبی برای معرفی ظرفیتهای اقتصادی و تجاری کشورمان توصیف کرد و گفت: در این حوزه ما با عمده کشورهایی که در اتباط هستیم، سطح روابط تجاری و اقتصادی ما میتواند متفاوت شود و در سطوح بالاتری قرار گیرد.
رئیسجمهور گفت: هیاتهای اقتصادی دیگر کشورها و روسایجمهورشان که از توانمندیهای ایران بازدید کردهاند، در شگفت بودند که با همه تحریمها ما به این جایگاه دستیافتهایم.
او در عینحال با بیان اینکه دشمنان برای اینکه دست ما به بخشهای مختلف دانش، علم و فناوری نرسد، تلاشهای فراوانی میکنند، اظهار کرد: با وجود این تلاشها امروز دانش در بسیاری حوزهها از جمله صنایع دفاعی و هستهای در ایران بومیسازی شدهاست و محققان ایرانی در این زمینهها نهتنها دست به بومیسازی دانش زدهاند بلکه صاحبنظر هم هستند.
رئیسجمهور بر جلوگیری از خامفروشی در کشور تاکید کرد و گفت: در این زمینه فعالیت شرکتهای دانشبنیان دارای اهمیت است که رهبر معظم انقلاب نیز بر آن تاکید و توجه دارند. زمینه فعالیت این شرکتها امروز فراهم است و تولیدکنندگان میتوانند از این طریق کمیت و کیفیت را ارتقا دهند. رئیسی افزود: رشد و تولید کشور را وابسته به مذاکرات سیاسی نکرده و نخواهیمکرد؛ مذاکرات سیاسی روندی دارد که عزتمندانه پیش خواهد رفت. از موضع عزت مذاکره را دنبال کردیم، آمریکا میز مذاکره را ترک کرد و تعهدات را نقض کرد و پیمانشکنی کرد.
او با یادآوری اینکه بر اساس ۱۵گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران به تعهدات خود عمل کردهاست، اظهار کرد: آنانی که به تعهد خود عمل نکردند، اروپاییها بودند و آنانی که نقض پیمان کردند، آمریکاییها بودند و مذاکره را نیز ترک کردند. رئیسجمهور تاکید کرد: ما سخنان عقلانی و حرف متین داریم و این را اروپا اذعان کرده که حرفهای ایران قابلدفاع است.
رئیسجمهور گفت: ما توانستهایم از ابتدای دولت سیزدهم بیش از ۵۰میلیارد دلار صادرات داشته باشیم که یک رکورد ۴۰ساله است و این موضوع اراده دولت در صادرات را نشان میدهد.
رئیسی تاکید کرد: رونق صادراتی کشور بیانگر آن است که دولت در رونقدادن به تولید در میزان تولید و هم کیفیت تولید مصمم است. او با تبیین حمایتهای دولت از تولید، اظهار کرد: حمایت واقعی از تولید این است که حمایت حقوقی و حمایت در پرداخت تسهیلات و مالی و هم حمایت در مقررات و قوانین صورت بگیرد تا صادرکننده احساس کند که کالای او سریع به مقصد میرسد و میتواند به پول برسد و روزبهروز بتواند سرمایهاش و خطتولیدش را گسترش بدهد و اشتغال را بیشتر کند.
بخش خصوصی به زبان مقام دولتی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: بر اساس پیشبینیها بیش از یک تا ۲میلیارد دلار موافقتنامه و قرارداد تجاری در مدت سه روز برگزاری نمایشگاه بینالمللی «ایران اکسپو ۲۰۲۳» به امضا خواهد رسید. علیرضا پیمانپاک اظهار کرد: با توجه به تاکید رئیسجمهوری و دولت سیزدهم مبنیبر توسعهتجارت خارجی و فعالکردن دیپلماسی اقتصادی، در ادامه برنامههای متعددی که سازمان توسعهتجارت و وزارت امورخارجه داشتند اقدامی مشترک برنامهریزی کردیم تا پنجمین رویداد برای نمایش توانمندیهای صادراتی ایران را امسال برگزار کنیم. رئیسکل سازمان توسعهتجارت ایران افزود: با توجه به اینکه این نمایشگاه پس از پنج سالوقفه به دلیل کرونا برگزار میشود و با تاکید دولت بر به نمایش گذاشتن نتیجه فعالیتها و ثمربخشی روابط، فعالیت گستردهای در این راستا از چندماه پیش آغاز شد. پیمانپاک تصریحکرد: اکنون ۲۵۰تاجر، رئیس اتاق بازرگانی، معاونان وزرا و مقامهای مختلف مرتبط با حوزه تجارت خارجی بیش از ۶۵ کشور مختلف اروپایی، آمریکایی، کشورهای همسایه، حوزه اوراسیا، آمریکایلاتین، جنوبشرق آسیا و قاره آفریقا در این نمایشگاه حضور موثر پیدا کردند. او ادامهداد: هیاتهای مختلف بیش از ۳۰نفر از اماراتمتحده عربی، ۴۰ نفر از عربستان، ۵۰ نفر از عمان، ۵۰ نفر از پاکستان، ۱۰۰ نفر از چین و از همه کشورهای فعال و نقاط هدف ایران برای توسعه روابط اقتصادی با استقبال گسترده در این رویداد حضور پیدا کردند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در مدت سه روز برگزاری نمایشگاه بیش از ۶۰۰ نشست تخصصی برگزار میشود، تاکید کرد: بخشخصوصی بهویژه اتاقهای مشترک بازرگانی همکاری بسیار خوبی را انجام دادند و فعالانه حضور پیدا کردند و بر همین اساس بسیاری از نشستهای تجاری از سوی اتاقها برنامهریزی شدهاست.
او تصریح کرد: حوزههای کمتر شناختهشده مانند دانشبنیانها، تجهیزات پزشکی، پلیمر، صنایع پوشاک و لوازمخانگی در نمایشگاه حضور بیشتری دارند تا بتوانیم ظرفیتهای موجود ایران را به نمایش بگذاریم. رئیسکل سازمان توسعهتجارت گفت: برنامه دیگر وزارت صمت بازدید مقامهای خارجی از کارخانهها و شرکتهای صنعتی شناخته شدهاست و بر همین اساس وزیر صنعت و تجارت عمان از سه مجموعه بزرگ صنعتی و تجاری بزرگ کشور بازدید کرد. دستاوردها و موفقیتهای تولیدی ایران با وجود سالها تحریم، بسیار موردتوجه هیات عمانی قرار گرفت.
پیمانپاک گفت: حضور این افراد در ایران و به نمایش گذاشتن توانمندیهای صادراتی میتواند دیدگاه فعالان اقتصادی دیگر کشورها را نسبت به کشورمان تغییر دهد و توجه بازارهای جدید را به خود جلب کند.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت که از مهمترین اهداف برگزاری نمایشگاه بینالمللی ایران اکسپو۲۰۲۳، توسعه صادرات و فتح بازارهای جدید تجاری است. مهدی نیازی در ادامه اظهار کرد: رویداد نمایشگاهی کمنظیری در حال برگزاری است، زیرا از رویکردهای مهم دولت سیزدهم ارتباط گسترده با کشورهای جهان بهویژه کشورهای همسایه و همسو است. او با بیان اینکه در این رویداد بیش از ۶۵ کشور جهان حضور دارند، یادآور شد: یکهزار و ۲۰۰ فعال اقتصادی، تاجر و صنعتگر در این رویداد برای مشاهده توانمندیهای صادراتی ایران حضور پیدا کردهاند که به وسعت ۳۵هزار مترمربع در ۱۲ حوزه در حال برگزاری است. این مقام رسمی وزارت صمت افزود: در رویکرد جدید باید بازارهای صادراتی را توسعه دهیم و در همین راستا کشورهای آسیای جنوبشرقی، منطقه آفریقا و همسایگان مناطق هدفی هستند که در اولویت برنامهریزی ارتباط و توسعه روابط تجاری قرار دارند. او با بیان اینکه ۶۰۰ رویداد در بطن برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو برنامهریزی شدهاست، ابراز امیدواری کرد: این رویدادهای منجر به انعقاد تفاهمنامهها، قراردادها و موضوعاتی شود که برمبنای آنها امسال و سالهای آینده با جهش تجاری روبهرو شویم.
از همکاری خارجی تشکر میکنیم
در ادامه مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امورخارجه رویکرد دولت را در زمینه صادرات مهم و متفاوت عنوان کرد و گفت کشورهای همسایه و آسیایی و آفریقایی و آمریکایلاتین از اولویتهای دولت سیزدهم برای همکاری اقتصادی و بازرگانی هستند.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امورخارجه با اشاره با رویکرد دولت سیزدهم در زمینه صادرات عنوانکرد: دولت سیزدهم رویکرد متفاوتی در زمینه صادراتی درپیش گرفته و موافقتنامههای مختلفی برای زمینه رشد و توسعه کشور امضا شدهاست. معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امورخارجه اضافه کرد: نهتنها در صادرات و واردات بلکه در سایر زمینهها اعم از سرمایهگذاری و تامینمالی تبادل فرآوری و ترانزیت آماده همکاری با شرکای خارج هستیم. صفری با اشاره به سند تحول در دولت سیزدهم گفت: در برنامه دولت سیزدهم موسوم به برنامه تحول بیش از ۱۰۰میلیارد دلار پروژه پیشبینی شدهاست که بهطور ویژه در حوزههای زیرساختهای هوایی و ریلی، بندری، فرودگاهسازی، توسعه صنایع بالادستی و پاییندستی، قطار سریعالسیر و خودروهای برقی، بیمارستانسازی، حوزه آبشیرینکنها و… است.
او در ادامه بیان کرد: جمهوریاسلامی ایران تصمیمگرفته با توجه بهجایگاه تاریخی خود در مسیر جادهابریشم ظرفیتهای بالقوه و بالفعل اقتصادی کشور، زیرساختهای ترانزیت خود را توسعه بخشد و در این چارچوب آماده همکاری با همه کشورها است. مسیر ترانزیتی ایران از منظر کاهش هزینه دارای مزیتهای فراوانی برای فعالان اقتصادی است.
دنیای اقتصاد
دیدگاه خود را در میان بگذارید