انجمن صنایع پلیمر اصفهان

10 October, 2024
7.79°C Tehran

رفع موانع غیرتعرفه‌ای بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا

به گزارش ایسپیا به نقل از دنیای اقتصاد معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران در همایش اوراسیا با بیان اینکه ظرفیت صادراتی ایران به روسیه حدود ۱۲ میلیارد دلار است، گفت: موافقت‌نامه‌‎های تجاری از جمله موافقت‌نامه موقت تجارت آزاد با اوراسیا، قدمی رو به جلو برای تجارت بین‌المللی ایران است.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، حمید زادبوم در این همایش اظهار کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد ظرفیت مناسب تجاری‌ بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا وجود دارد و در حال حاضر حجم تجارت فعلی ما با اتحادیه اقتصادی اوراسیا ۶/ ۲ میلیارد دلار است، اما پیش‌بینی می‌شود در صورتی که از ظرفیت‌های موجود بین دو طرف استفاده شود، حجم تجارت دو طرف می‌تواند به حدود ۳۵ میلیارد دلار برسد.

وی با اشاره به اینکه مهم‌ترین کشورها در اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای تجارت به ترتیب کشورهای روسیه، قزاقستان، ارمنستان، قرقیزستان و بلاروس هستند، افزود: براساس ظرفیت ‌سنجی و بررسی‌هایی که در سازمان توسعه تجارت ایران در میز روسیه صورت گرفته است، ظرفیت صادراتی ما به روسیه ۱۲ میلیارد دلار برآورد شده و این در حالی است که در حال حاضر حدود ۵۰۰ میلیون دلار صادرات به روسیه داریم. معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد:  لذا با توجه به روابط خوب ایران و روسیه فرصت مناسبی است که از موافقت‌نامه تجارت آزاد بین کشورمان و اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای توسعه تجارت با این اتحادیه و به ویژه کشور روسیه استفاده کنیم.

زادبوم با بیان اینکه آمارهای سال ۲۰۱۸ نشان می‌دهد، سطح تجارت اوراسیا با جهان حدود ۸۶۶ میلیارد دلار است، افزود: بخش مهمی از تجارت روسیه با جهان شامل نفت و گاز است؛ اما پتانسیل تجارت بالایی با این کشور وجود دارد که سهم تجارت ایران در این میان تنها ۳/ ۰ درصد است. همچنین سهم اتحادیه اقتصادی اوراسیا از تجارت ایران با جهان نیز حدود ۲ درصد است که نیاز به فعالیت بیشتری در این زمینه وجود دارد.

وی افزود: صادرات ایران به اوراسیا در فهرست اقلام ترجیحی اوراسیا به ایران، از زمان اجرای موافقت‌نامه (۵آبان۹۸) تا ۳۰خرداد۹۹،  به ۵/ ۳۸۳ میلیون دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه قبل ۶۳ درصد رشد داشته است.

معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: در خصوص کالاهای مشمول تثبیت تعرفه افزایش یک درصدی در میزان صادرات ایران به اوراسیا و در کالاهای مشمول تخفیف تعرفه ۷۹ درصد رشد مشاهده می‌شود.

زادبوم در مورد واردات ایران از اوراسیا گفت: واردات ایران از اوراسیا در فهرست اقلام ترجیحی ایران به اوراسیا، از زمان اجرای موافقت‌نامه (۵آبان ۹۸)  تا ۳۰خرداد ۹۹، به ۷/ ۱۱۲۰ رسیده که نسبت به مدت مشابه قبل ۱۵درصد کاهش داشته است. همچنین در خصوص کالاهای مشمول تثبیت تعرفه کاهش ۵درصدی در میزان واردات ایران از اوراسیا و ‌کالاهای مشمول تخفیف تعرفه، ۳۹درصد کاهش را نشان می‌دهد. وی با اشاره به موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا عنوان کرد: موافقت‌نامه حاضر در ابتدای اجرا در سال گذشته شامل ۸۶۲ قلم کالا بود که با توجه به تعرفه‌های ۱۰ رقمی حوزه اقتصادی اوراسیا و به روزرسانی‌های سالانه، این تعداد فعلا با آخرین تغییرات کتاب مقررات و تعرفه‌ها شامل ۸۹۴ قلم کالا می‌شود.

 زادبوم افزود: این موافقت‌نامه می‌تواند آغاز همگرایی اقتصادی بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورسیا باشد و شرایط را برای شناخت بخش خصوصی دو طرف از یکدیگر و باز شدن راه مراودات تجاری، پولی و بانکی آماده کند.

معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه ایران به دنبال تسهیل تجارت با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورسیا به ویژه از طریق رفع موانع غیرتعرفه‌ای است، اظهار کرد: جدا از موافقت‌نامه و کالاهایی که در مورد آن توافق می‌کنیم، آنچه به عنوان منافع جانبی از این موافقت‌نامه شامل دو طرف می‌شود، رفع موانع غیرتعرفه‌ای برای تجارت طرفین است.

زادبوم ادامه داد: مشکلات بانکی و نقل و انتقال پول، عدم وجود شعب بانکی کشورمان در برخی کشورهای عضو، مشکلات مربوط به حمل و نقل و هزینه‌های بالای ترانزیت، تاخیر در اعطای روادید در خصوص برخی کشورهای عضو و مشکلات گمرکی از جمله موانعی است که امیدواریم با اجرایی شدن موافقت‌نامه تجارت آزاد و توسعه مراودات برطرف شود. معاون وزیر صمت با بیان اینکه موافقت‌نامه یک کارگروه مشترک دارد که با تشکیل جلسه در طول سال پیگیری امور موافقت‌نامه را انجام می‌دهد،گفت: اولین کارگروه مشترک را به صورت ویدئو کنفرانس با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ماه گذشته برگزار کردیم. تمام توافقاتی که در کارگروه صورت گرفت، به صورت پروتکل به امضای دو طرف رسید و از طریق دیپلماتیک مبادله و تبدیل به سند شد.  در این سند توافق کردیم سه هفته پیش از شروع مذاکرات، مذاکره‌ای مقدماتی داشته باشیم و مسائل جانبی موافقت‌نامه از جمله استاندارد، قرنطینه گیاهی، حمل و نقل و ترانزیت و امور بانکی را که هر کدام می‌تواند یک کارگروه داشته باشد، پیگیری کنیم. متن موافقت‌نامه که مورد توافق دو طرف است، مفصل‌ترین و جامع‌ترین موافقت‌نامه‌ای است که تاکنون ایران منعقد کرده است و به همین دلیل تقریبا مطمئنیم از آبان ماه که مذاکرات تجارت آزاد را شروع کنیم، مذاکرات در مورد متن اولیه طولانی نخواهد شد. مذاکرات در مورد تجارت آزاد حداکثر می‌تواند از ۵ آبان ۹۹ تا مدت دو سال ادامه یابد و در سال دوم باید بتوانیم موافقت‌نامه را اجرایی کنیم.

دیدگاه خود را در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

سبد خرید