p05-+(2)

بازارهای رسمی؛ شتاب‌دهنده مانع‌زدایی و جهش تولید

به گزارش ایسپیا به نقل از دنیای اقتصاد توجه به نقش بورس کالا در تحقق جهش تولید موضوعی است که ظرف سال‌های گذشته آن‌گونه که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفت؛ اما به نظر می‌رسد این بازار رسمی در تحقق شعار امسال که علاوه بر جهش تولید؛ بر رفع موانع و پشتیبانی نیز تاکید دارد، می‌تواند موثرتر نیز واقع شود. شفافیت آمار و اطلاعات معاملات انواع کالاها باعث تبیین هرچه بیشتر موانع پیش روی تولیدکنندگان شده و از این منظر امکان برنامه‌ریزی برای رفع موانع را به وجود می‌آورد و از طرف دیگر گسترش ابزارهای متنوع این بازار می‌تواند نقشی مهم در پشتیبانی از جهش تولید داشته باشد.

جهش تولید مانند سال گذشته به‌عنوان شعار سال ۱۴۰۰ نیز انتخاب شد و انتظار می‌رود این شعار، تعیین‌کننده سیاست‌های کلان اقتصادی کشور برای سال جاری باشد. تحقق هدف جهش تولید نیازمند ایجاد پیش‌نیازهایی بوده و می‌تواند مزایای بسیاری را برای کشور به همراه داشته باشد، از جمله آنکه به رشد تولید ناخالص داخلی منجر شود و با افزایش اشتغال‌زایی به کمک رفع چالش‌های موجود در این خصوص بیاید. افزایش نسبت ظرفیت‌های فعال صنایع مختلف کشور و رشد جذب سرمایه‌های جدید مزیت دیگر تحقق جهش تولید به شمار می‌رود. تحقق جهش تولید در کشور گسترش بازار معاملاتی این کالاها را به دنبال دارد؛ در عین حال وجود بازاری شفاف برای معامله انواع کالاها که آمار دقیقی از میزان عرضه و تقاضا را ارائه دهد باعث می‌شود تا تصمیم‌گیری نسبت به میزان جهش تولید در محصولات مختلف براساس تصمیمی درست انجام شود. بنابراین باید اذعان کرد که عملیاتی کردن جهش تولید براساس شفافیت معاملات نتیجه‌ مطلوب‌تری را به همراه خواهد داشت؛ در این میان، بورس کالا بستری رسمی و شفاف برای معاملات به شمار می‌رود. البته تحقق جایگاه واقعی بورس کالا در برنامه‌ریزی برای هدف‌گذاری نسبت به جهش تولید نیازمند گسترش این بازار نیز هست. علاوه بر آنکه گسترش این بازار به شفافیت بیشتر بازار می‌انجامد؛ گسترش ابزارهای مالی در آن می‌تواند مسیر تامین سرمایه در بازار را نیز تسهیل کند و به این ترتیب این بازار در کنار تولیدکنندگان در جهت رشد تولید قرار گیرد.

 پشتیبانی از تولید در گرو شفافیت

ابراهیم بهادرانی، مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با «کالاخبر» به نقش بازار سرمایه در تحقق شعار سال ١٤٠٠ «تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدایی‌ها» اشاره کرد و گفت: شعار امسال تکمیل‌کننده شعار سال گذشته (جهش تولید) است که در صورت پشتیبانی برای تولید و رفع موانع موجود، می‌توان شاهد بهبود بسیاری از مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشور بود.

مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: باید بر این اصل تاکید شود که بدون رقابت و شفافیت نمی‌توان از تولید پشتیبانی کرد و موانع آن را برداشت؛ این اصل بر لزوم توسعه و تقویت بورس کالا و ابزارهای مالی تاکید می‌کند به گونه‌ای که بورس کالا می‌تواند در صورت حمایت‌های لازم و با شفاف‌سازی مبادلات و کشف قیمت کالاها، سهولت تامین مواد اولیه و تامین مالی بخش تولید به بازیگر نقش اول تحقق شعار سال مبدل شود.

وی اظهار کرد: همیشه برای تحقق شعار سال باید در ابتدا پیگیر چالش‌های موجود در کشور و رفع مشکلات ایجاد شده در زمینه تولید باشیم.

بهادرانی خاطرنشان کرد: رشد تولید و در پی آن رشد عرضه کالاها بر کاهش تورم و سهولت دسترسی مردم به کالاها و آرامش بازارها کمک می‌کند که در زمینه بازار سرمایه و سیستم بانکی کشور در تامین مالی و شفافیت حوزه تولید نقش ویژه‌ای دارند.

مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: وظیفه بورس جمع کردن سرمایه مردم و هدایت آنها به سمت سرمایه‌گذاری در تولید است و باید تلاش شود تا بازار سرمایه بتواند در این حوزه به خوبی عمل کند.

او تاکید کرد: اکنون وضعیت کشور به گونه‌ای است که به دلیل وضعیت تحریم، کرونا و کسری بودجه نمی‌توان روی سرمایه‌گذاری دولت حساب ویژه‌ای باز کرد بلکه باید بیشتر به سرمایه‌های در اختیار مردم و هدایت پس‌انداز آنها برای توسعه و سرمایه‌گذاری در بخش تولید و کسب بازده مناسب تمرکز کرد؛ این رویه باعث افزایش تولید در کشور خواهد شد.

وی ادامه داد: بورس در کنار بانک‌ها که به دنبال جذب سرمایه مردم و اختصاص آنها به سرمایه‌گذاری هستند دو مسیر مکمل یکدیگر خواهند بود که زمینه جهش تولید را فراهم می‌کنند.

 نقش مهم بورس کالا در تحقق شعار سال

بهادرانی در ادامه به اهمیت نقش بورس کالا در زمینه تحقق شعار سال جاری اشاره کرد و گفت: بورس کالا باعث نظم بازار کالا می‌شود، به طوری‌که با تمرکز مبادلات مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای در بورس، شاهد شفافیت و عدالت در حوزه بازار و تولید هستیم از این رو بورس کالا از ابزارهای کلیدی پشتیبانی از تولید به شمار می‌رود.

مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: انبارهای زیادی در کشور وجود دارد که دارای کالای زیادی هستند، این انبارها می‌توانند از طریق دریافت گواهی سپرده کالایی در بورس کالا از تولید پشتیبانی کرده و برای این بخش تامین مالی کند؛ ابزار گواهی سپرده بورس کالا دارای ظرفیت بزرگی برای صنعت کشور بوده که در دنیا نیز تجربه شده است.

وی ادامه داد: بسیاری از کشورها از موجودی مواد اولیه و کالاهای تولیدی با بهره گیری از معاملات قبض انبار، قادر به دریافت اعتبار برای بخش تولید هستند و ما نیز باید از این ظرفیت استفاده کنیم.

مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی تهران در پایان گفت: باید بر این اصل تاکید شود که بدون رقابت و شفافیت نمی‌توان از تولید پشتیبانی کرد و موانع آن را برداشت؛ این اصل بر لزوم توسعه و تقویت بورس کالا و ابزارهای مالی تاکید می‌کند به گونه‌ای که بورس کالا می‌تواند در صورت حمایت‌های لازم و با شفاف‌سازی مبادلات و کشف قیمت کالاها، سهولت تامین مواد اولیه و تامین مالی بخش تولید به بازیگر نقش اول تحقق شعار سال مبدل شود.

دیدگاه خود را در میان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *